Raluca Van Staden

Acasa

©copyright 2018 Raluca Van Staden

Acasa Despre mine Echipa Contact

Despre mine

Prof Dr habil Raluca-Ioana van StadenM-am nascut in Campulung-Muscel, la 16 iulie 1969, intr-o familie de profesori – mama, Valeria Stefan, profesor de limba romana si poeta, tata, Ion Stefan profesor de chimie, familie in care arta si stiinta se imbina in mod perfect. Probabil din acest motiv, ca singur copil am imbinat atat de armonios stiinta si arta, chimia si pianul/compozitia muzicala. Daca la inceput singurul meu prieten era pianul, din prima saptamana de liceu am descoperit frumusetea chimiei si treptat timpul a inceput sa fie impartit intre pian si tratatele de chimie ale profesorilor Nenitescu, Brezeanu, Negoiu. Barierele dintre stiinta si arta au disparut si am inteles ca pentru a canta bine la pian este necesara o intelegere “stiintifica” a partiturii muzicale, iar pentru a gasi solutia optima in chimie trebuie un dram de arta.

Nu cred ca a fost o intamplare faptul ca primul premiu castigat dupa admiterea la Facultatea de Chimie (fiind admisa pe locul 4 la sectia de Chimie) a fost la un concurs de pian, desfasurat intre toate facultatile de profil din tara. In continuare, dupa prima sesiune de examene terminata cu nota maxima am inceput pregatirea la pian cu Prof Dr Georgeta Stefanescu Barnea. In 1991 am fot admisa la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde am studiat pianul la clasele profesorilor Georgeta Stefanescu-Barnea si Remus Manoleanu si compozitia muzicala la clasa profesorului Dan Dediu. In 1992 am terminat ca sefa de promotie Facultatea de Chimie din Bucuresti, iar in 1997 am sustinut teza de doctorat in domeniul chimiei analitice (bazata pe 18 lucrari publicate in reviste ISI) si masterul in compozitie muzicala cu un Oratoriu pentru Solisti, cor si orchestra dupa versurile lui Ion Barbu, Dupa melci.

La plecarea ca postdoc cu o bursa de prestigiu oferita de Universitatea din Pretoria (1 februarie 1998) aveam peste 30 de lucrari publicate/acceptate in reviste ISI, o carte trimisa la CRC Press spre publicare, un premiu international prestigious - Wilhelm Simon award oferit de ICSC - World Laboratory Lausanne, Switzerland, recitaluri de pian si concerte cu orchestra, compozitii cantate de solisti de prestigiu in cadrul concertelor claselor de compozitie si transmise la radio, inregistrari de recitaluri de pian la radio si TV.

La Pretoria, pianul si chimia s-au imbinat perfect, pe langa activitatea de cercetare si didactica, avand si numeroase recitaluri de pian, muzica de camera (cu Cristina Anghelescu si alti violonisti romani). Fondurile alocate cercetarii au facut posibila dezvoltarea mea profesionala, prin achizitionarea reactivilor si aparaturii necesare cercetarii si acordarea unor burse de studii la nivel de asistent de cercetare/master/doctorat care au facut posibila crearea primului meu grup de cercetare in domeniul bioanalizei.

In 2007 m-am intors in Romania cu familia (Sotul meu, Jacobus Frederick van Staden – specialist recunoscut pe plan mondial in domeniul sistemelor in flux si cu baiatul nostru Frederick Ion van Staden) si cu o experienta extraordinara in managementul activitatilor de cercetare si didactice. In martie 2007 am fost angajata la Laboratorul de Electrochimie al Institutului de Cercetare pentru Electrochimie si Materie Condensata, laborator care datorita castigarii unui proiect care ne-a dat posibilitatea sa achizitionam instrumente se numeste acum Laboratorul de Electrochimie si PATLAB – un laborator modern in care media de varsta este de 30 de ani. La sfarsitul anului 2007 s-a nascut Maria Louisa van Staden.  

Proiectele de cercetare castigate prin competitii nationale/internationale au contribuit la dezvoltarea si validarea a peste 200 de senzori pentru analiza biomedicala, multi dintre acestia fiind dedicati detectiei timpurii a cancerului.

sus

Curriculum vitae (pdf)